måndag 21 december 2009

Mandelpotatissoppa med räksallad

Mandelpotatissoppa med räkor

Ingredienser

4 port

1 liten fänkål, ca 300 g
4 – 5 mandelpotatisar, ca 300 g
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk färsk hackad timjan eller 1 tsk torkad
2 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl Arla vispgrädde
1/2 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt

Räksallad:
80 g skalade räkor, ca 200 g oskalade
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 knippa dill

Gör så här

Skär bort rotfästet på fänkålen. Skiva en fjärdedel mycket tunt och blanda med olivolja och flingsalt till räksalladen. Skala och skiva potatis, lök, vitlök och resten av fänkålen. Fräs i smör i en kastrull. Tillsätt timjan, vin, vatten och buljongtärningar. Koka på svag värme ca 20 min. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med cayennepeppar och salt. Hacka dillen grovt. Blanda räkor och dill med fänkålen. Servera räksalladen till soppan.

Källa: Arlaköket nr 1 2008

Inga kommentarer: