lördag 10 januari 2009

Veggo-vecka

Efter julens eviga roast dinners i kallaste England behövde vi grönsaksboosta våra kroppar. Vi satsade på en vegetarisk vecka. Här kommer recepten på våra middagar tillika lunchlådor.

DAL SAG
200g gröna linser
7dl vatten
6msk olja
1-2 färska gröna chilifrukter
1tsk finriven färsk ingefära
8msk hackad färsk koriander
600g färsk hackad spenat
2tsk salt
svartpeppar
2tsk pressad citronsaft (eller mer om så önskas)

Vatten och linser kokas långsamt i 1 timme. Värm oljan i en panna stor nog att hålla spenaten, när den blivit varm tillsätt chili och ingefära och fräs dem i ca 10 sekunder. Häll i koriandern och spenaten och rör i pannan tills spenaten mjuknat. Häll i linserna och saltet och låt allt börja småkoka. Täck pannan med ett lock och låt sjuda i 25 minuter. Tillsätt svartpeppar och citronsaft och låt koka utan lock i ytterligare 5 minuter.

Om du inte vill äta ris till denna rätt kan du tillsätta potatis. Koka dem tillsammans med linserna. Då går det bra att äta grytan med enbart nybakade naanbröd till! Traditionellt är detta en kompletterande rätt att äta tillsammans med andra rätter.

NAAN
Naanbröd kan bakas både med och utan ägg. Om du väljer bort ägget kan du tillsätta ca 4 extra matskedar yoghurt.

1,5dl fingervarm mjölk
2tsk strösocker
1pkt jäst
450g vetemjöl
1tsk salt
1tsk bakpulver
2msk olja
1,5dl lätt uppvispad yoghurt
1 lätt uppvispat stort ägg

Häll mjölk, 1 tsk av sockret och jästen i en skål och rör om. Ställ åt sidan i ca 15-20 minuter eller tills jästen har lösts upp och blandningen har blivit skummig.

Sikta mjölet, salt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt återstoden av sockret, jästblandningen, oljan, yoghurt och ägget. Blanda och forma till en rund deg.

Knåda degen på en ren bordsyta i tio minuter eller mer, tills degen blivit mjuk och satinblank. Forma degen till en boll och lägg den i en stor skål igen som du har hällt lite olja i. Rulla runt degen i oljan och täck degen med plastfolie. Låt degen jäsa i 1 timme eller tills den dubblat sin storlek.

Värm upp ugnen på så hög temperatur det går. Sätt in en plåt i ugnen för så att den också värms upp. Knåda degen igen och dela upp den i sex lika stora bitar. Knåda ut två åt gången så att de får den traditionella tårdroppsformen (ungefär 25x12 cm). Lägg bröden på plåten och grädda dem i 3 minuter.

VÅRA INDISKA RECEPT HÄMTAR VI UR MADHUR JAFFREY'S INDIAN COOKERY

Inga kommentarer: